Βρεφικό Μασάζ: Ένας σπουδαίος τρόπος να εκφράσετε την αγάπη σας

Τι και αν το μωρό σας είναι μόλις λίγες μέρες στη ζωή και το δέρμα του μοιάζει πιο εύθραυστο από πορσελάνη; Το δερματάκι του έχει ανάγκη από ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Το βρεφικό μασάζ έχει ευεργετικές ιδιότητες για το μωρό σας και έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το μασάζ, πέρα από τη χαλάρωση, βοηθάει και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μωρών. Ας δούμε όμως πρώτα κάποια στοιχεία για το δέρμα του μωρού σας.

Το βρεφικό δέρμα


Το δέρμα του μωρού σας είναι 4 έως 5 φορές πιο λεπτό σε σχέση με το δέρμα ενός ενήλικα. Επίσης, δεν έχει αναπτύξει ακόμη το κερατοειδές στρώμα ούτε τους ιδρωτοποιούς αδένες. Το δέρμα του δεν έχει ακόμα καμία προστατευτική ιδιότητα και o όξινος μανδύας είναι ακόμα μη σχηματισμένος. Επειδή λοιπόν το δέρμα του έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα απαλά και απόλυτα ελεγμένα.

Το βρεφικό μασάζ βήμα-βήμα


Για να προσφέρετε στο μωρό σας ένα ωραίο και χαλαρωτικό μασάζ, αρχικά επιλέξτε μια λοσιόν ή ένα λάδι που θα κάνει το μασάζ πιο απαλό. Βάλτε μια μικρή ποσότητα στις παλάμες σας και τρίψτε τα χέρια σας για να απλωθεί. Επιλέξτε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς έντονα εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ μπορείτε να βάλετε και απαλή μουσική. Κάντε μασάζ σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης, όταν δεν πεινάει, είναι καθαρό και χαρούμενο, και όχι απευθείας μετά το γεύμα. Οι μαλάξεις θα πρέπει να είναι αργές και ρυθμικές. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερη των 21-23 βαθμών, ξεντύστε το μωρό σας σταδιακά. Διαβάστε και ανταποκριθείτε στα σινιάλα αποδοχής ή μη αποδοχής. Όταν το μωρό σας κάνει κάτι από τα παρακάτω, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι άλλο: να γυρίζει το κεφάλι του, να είναι ανήσυχο, να κάνει γκριμάτσες ή να κλαίει.

Η καλύτερη ώρα για να κάνετε μασάζ στο μωράκι σας είναι μεταξύ των γευμάτων ή μετά το βραδινό μπάνιο, όπου θα χαλαρώσει από τυχόν απογευματινούς κολικούς και από την ένταση της ημέρας.

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ


Τα οφέλη του μασάζ είναι πολλά, τα πιο σημαντικά όμως είναι τα παρακάτω:
- Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο. Όταν κάνετε μασάζ στο μωράκι σας, μειώνονται τα επίπεδα του στρες.
- Ανακουφίζει από αέρια, δυσκοιλιότητα, κολικούς και γενικότερα από τη συναισθηματική ένταση.
- Δημιουργεί μια μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των γονιών και του μωρού και ενισχύει την μεταξύ τους σχέση.

Επομένως, με το μασάζ ωφελούνται σημαντικά τόσο το μωρό όσο και οι γονείς. Βάλτε το βρεφικό μασάζ στην καθημερινή ρουτίνα με το μωρό σας και κάντε στο αγγελούδι σας ένα ανεκτίμητο δώρο!