Μάσκες υψηλής προστασίας: τα χαρακτηριστικά τους

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η χρήση της μάσκας προστασίας μειώνει την πιθανότητα νόσησης από Covid 19, ενώ η επιτροπή των ειδικών για θέματα υγείας αποφάσισε την υποχρεωτική μάσκα υψηλής προστασίας για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι μάσκες αυτές λέγονται FFP2 ή ΚΝ95.

Οι μάσκες FFP2 προσφέρουν υψηλή προστασία δεδομένου ότι φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται. Οι μάσκες αυτές θεωρούνται σαν πρώτης γραμμής πρόληψη της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωστή χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας προσφέρει προστασία μέχρι και 95% στο άτομο που τη φοράει σωστά. Οι μάσκες αυτές συνήθως διαθέτουν 3 με 5 στρώσεις ώστε να φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα.

Επιπλέον, τα στοιχεία από πρόσφατη μελέτη δείχνουν ότι αν δυο άτομα φορούν μάσκα FFP2/KN95 και το ένα νοσεί, μπορούν να μείνουν στο ίδιο χώρο για αρκετή ώρα χωρίς να νοσήσει το άλλο. Από την άλλη, τα αποτελέσματα από τη χρήση μάσκας χειρουργικής ή υφασμάτινης δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο πιθανή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιατί όμως έχουν διαφορετικά ονόματα αυτές οι μάσκες;

Οι τρεις τύποι μάσκας που κυκλοφορούν παρέχουν την ίδια προστασία με το ίδιο ποσοστό φιλτραρίσματος, αλλά το μόνο που αλλάζει είναι η χώρα πιστοποίησης που έχει κάθε μάσκα. Πιο συγκεκριμένα:

- Η Μάσκα FFP2 έχει πιστοποιηθεί με βάση με το ευρωπαϊκό πρότυπο

- Η Μάσκα ΚΝ95 έχει πιστοποιηθεί με βάση το κινέζικο πρότυπο

- Η Μάσκα Ν95 έχει πιστοποιηθεί με βάση το αμερικάνικο πρότυπο

Πόσες φορές χρησιμοποιείται η μάσκα FFP2-KN95;

Οι μάσκες αυτές είναι μιας χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 8 ώρες συνεχόμενα, τη στιγμή που οι απλές χειρουργικές μάσκες φοριούνται για 2 με 3 ώρες. Σε περίπτωση βέβαια έντονης διαβροχής θα πρέπει να απορρίπτονται νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται αυτές οι μάσκες ειδικά μετά από έκθεση σε πολύ συνωστισμό, μέσα μεταφοράς και καταστήματα με κόσμο γιατί πολύ απλά υπάρχει έκθεση σε μεγάλο ιικό φορτίο.

Συμπερασματικά, οι μάσκες FFP2 και ΚΝ95 προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία σε σχέση με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές και δρουν πολύ προστατευτικά για αυτούς που τις φοράνε. Η σωστή χρήση προσφέρει προστασία μέχρι και 95%.

Με τις μάσκες παρέχουμε προστασία τόσο σε εμάς που τις φοράμε όσο και στους γύρω μας!