Συμβουλές για την ιδιαίτερη περίοδο της εμμηνόπαυσης

Με τον όρο εμμηνόπαυση εννοούμε τη διακοπή της περιόδου στις γυναίκες που ουσιαστικά προέρχεται από τη διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Ένας βασικός κανόνας για να μπορούμε να πούμε ότι μία γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση είναι η διακοπή της έμμηνου ρύσεως για 12 μήνες τουλάχιστον. Η ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης ποικίλει και μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάει μετά τα 45 έτη.

Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται συχνά είναι η κλιμακτήριος, η οποία είναι μία μεταβατική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση. Η κλιμακτήριος συνήθως έχει διάρκεια από μερικούς μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια. Σε αυτή την μεταβατική περίοδο, οι ωοθήκες σταματούν σιγά σιγά να παράγουν ορμόνες, οι περίοδοι γίνονται ακανόνιστοι και εκεί που εμφανίζονται, μπορεί ξαφνικά να σταματήσουν. Υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που δεν περνούν τη φάση της κλιμακτηρίου και περνάνε κατευθείαν στην εμμηνόπαυση.

Η γυναίκα που είναι στη φάση της εμμηνόπαυσης βιώνει κάποια συμπτώματα, τα οποία είναι διαφορετικής βαρύτητας σε κάθε γυναίκα. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα παρακάτω: εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, κολπική ξηρότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, μεταπτώσεις στη διάθεση, κατάθλιψη, αύξηση βάρους και μεταβολή της σεξουαλικής επιθυμίας. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα προκύπτουν από την διακοπή παραγωγής των οιστρογόνων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, περίπου 60%, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, το 20% θα έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα!

Μακροπρόθεσμα η εμμηνόπαυση έχει επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και επιπλέον επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία. Επίσης, κατά την εμμηνόπαυση η γυναίκα είναι πιο επιρρεπής και σε κακοήθειες, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών.

Η γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια. Είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος της ζωής της και έχει μεγάλο αντίκτυπο σε πολλά κομμάτια της καθημερινότητας. Πέρα όμως από το ψυχολογικό κομμάτι, η σωματική της υγεία απαιτεί επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Η γυναίκα θα πρέπει μια φορά το χρόνο να κάνει γυναικολογικό έλεγχο που θα περιλαμβάνει τεστ Παπανικολάου και διακολπικό υπερηχογράφημα. Επίσης είναι απαραίτητη η ετήσια μαστογραφία όπως και η μέτρηση οστικής πυκνότητας. Και όλα αυτά να συμπληρώνονται με τον καρδιολογικό έλεγχο.

Αν η γυναίκα δει ότι την περίοδο της εμμηνόπαυσης βιώνει τα συμπτώματα σε πολύ έντονο βαθμό, θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών. Είναι οι πλέον κατάλληλοι που θα προτείνουν λύσεις ώστε να ανακουφιστούν από τα έντονα συμπτώματα, όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις. Η γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι κάθε σύμπτωμα που βιώνει, έχει και την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Στη φάση αυτή όμως, η γυναίκα θα πρέπει να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της να περάσει αυτή την μετάβαση της ζωής της όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Να μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την ιδιαίτερη περίοδο της εμμηνόπαυσης:

- Αυξήστε τη φυσική σας άσκηση, ώστε να κρατήσετε σε φόρμα τις αρθρώσεις και τα οστά σας.
- Κόψτε τις βλαβερές συνήθειες: σταματήστε το κάπνισμα, ελαττώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
- Διατηρείστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
- Κοιμηθείτε καλά.

Προσέξτε τον εαυτό σας και συνειδητοποιήστε ότι μπορεί το σώμα σας να αλλάζει αλλά η ψυχή σας είναι ίδια. Αγαπήστε τις αλλαγές και απολαύστε τον εαυτό σας!!!