Ενυδάτωση Σώματος: Πίνεις αρκετό νερό;

Μετά το οξυγόνο, το νερό είναι το αμέσως επόμενο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Τα 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού αποτελούνται κυρίως από νερό.  Το νερό στο ανθρώπινο σώμα μειώνεται προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας. Το ποσοστό νερού είναι διαφορετικό σε ένα νεογνό σε σχέση με έναν ενήλικα. Επίσης ανάμεσα στα δύο φύλα φαίνεται να υπάρχει διαφορά στο ποσοστό νερού του σώματος.

Το νερό είναι απαραίτητο σε πολλές διεργασίες του οργανισμού. Μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποβάλλει τις περιττές οσίες και τις τοξίνες, βοηθάει την πέψη και τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας. Επιπλέον, προστατεύει τα όργανα, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον μεταβολισμό και τις αρθρώσεις. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε οργανισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι τρεις βασικότεροι παράγοντες είναι η ηλικία, τα σωματικό βάρος και η δραστηριότητα που κάνει κάθε οργανισμός.

Την ώρα που διψάτε και ξεκινάτε να πίνετε νερό είναι ήδη αργά. Ο οργανισμός σας έχει αρχίσει ήδη να αφυδατώνεται. Πώς ξέρω όμως ότι πίνω αρκετό νερό; Ένα πολύ βασικό κριτήριο είναι το χρώμα των ούρων. Ένας ενυδατωμένος οργανισμός παράγει ανοιχτόχρωμα ούρα, κίτρινου χρώματος, σχεδόν διάφανα.

Τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου, παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο νερό, ώστε να μένουν συνεχώς ενυδατωμένοι. Το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο, άρα αποβάλλουμε θερμότητα μέσω της εξάτμισης, αποβάλλουμε τοξίνες και επομένως έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες για νερό. Άλλωστε ο ιδρώτας αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό.

Όταν δεν πίνουμε αρκετά υγρά κινδυνεύουμε από αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι ήπια αλλά και πολλές φορές σοβαρότερη. Η αφυδάτωση μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα, μεταξύ αυτών η εξάντληση, η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος, οι κράμπες, το ξηρό δέρμα και τα σκούρα ούρα. Επιπλέον, όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, οι μεταβολικές διεργασίες παραγωγής ενέργειας δεν λειτουργούν σωστά κι έτσι ο οργανισμός αναζητά φαγητά και κυρίως γλυκά.

Με όλα τα παραπάνω που αναφέραμε είναι σαφές ότι πρέπει να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα υγρών και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορεί κάποιος εύκολα και χωρίς να το καταλάβει λόγω ζέστης και ηλιοφάνειας να υποστεί αφυδάτωση.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός δεν είναι κάτι που απαντάται εύκολα. Το σίγουρο είναι ότι για να λειτουργεί ο οργανισμός κανονικά θα πρέπει όσο νερό χάνεται, τόσο να αναπληρώνεται. Ένας πολύ γενικός κανόνας για την απαραίτητη πρόσληψη νερού ορίζεται τα 35ml/κιλό σωματικού βάρους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ταιριάζει και σε όλους τους ανθρώπους.  Βέβαια σε αυτή την ποσότητα περιλαμβάνονται και τα υγρά που υπάρχουν στις τροφές. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 2 με 2,5 λίτρα νερό την ημέρα.

Ας δούμε όμως μερικά tips για να πίνετε νερό πιο εύκολα:

- Πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε μιας και ο οργανισμός σας είναι για πολλές ώρες χωρίς νερό
- Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό στη βόλτα, στην τσάντα σας, στο δρόμο, στην εργασία σας.
- Μετά από κάθε γεύμα ή ακόμα και ένα σνακ καταναλώστε ένα ποτήρι νερό.
- Πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης καταναλώστε νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Τέλος, εκτός από το νερό, μπορείτε να αυξήσετε την ενυδάτωση σας και με άλλους τρόπους όπως φρούτα, χυμούς φρούτων, γρανίτες, smoothies με γάλα ή γιαούρτι και τσάι.