Η σωστή χρήση των αντηλιακών: τι να προσέξουμε

Είμαστε όλοι επιμελείς με τη χρήση του αντηλιακού μας; Φοράμε αντηλιακό; Το ανανεώνουμε συχνά και με σωστό τρόπο; Να μερικές ερωτήσεις που δείχνουν πόσο συνεπείς είμαστε με την ηλιοπροστασία μας.

Αν στις παραπάνω ερωτήσεις απαντήσατε με πολλά ναι, τότε συγχαρητήρια! Είστε πράγματι πολύ συνεπείς με την ηλιοπροστασία σας!

Αν πάλι απαντήσατε πιο πολλά όχι, τότε καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για τη σωστή χρήση του αντηλιακού.

Για να μας προστατεύει το αντηλιακό αποτελεσματικά, είτε είμαστε παιδιά είτε ενήλικες, πρέπει να το εφαρμόζουμε όταν, όπου, όποτε και όπως χρειάζεται.

Ανακαλύψτε παρακάτω χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη σωστή χρήση των αντηλιακών:

- Τι ώρα φοράμε το αντηλιακό: δεν πάμε στη θάλασσα και μετά φοράμε αντηλιακό. Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν βγούμε στην ήλιο, δηλαδή από το σπίτι. Έτσι θα απορροφηθεί και θα μπορεί να δράσει. - Αρκεί ένα μπιζέλι αντηλιακού; Με το αντηλιακό δεν κάνουμε τσιγκουνιές. Βάζουμε άφθονη ποσότητα ώστε να καλυφθεί κάθε σημείο του σώματος και του προσώπου. Να θυμάστε: για το πρόσωπο απαιτείται ένα κουταλάκι του γλυκού και για το σώμα 2 κουταλιές της σούπας.

- Αν φορέσουμε μια φορά την ημέρα αντηλιακό αρκεί; Το αντηλιακό χρειάζεται πολύ συχνή επανάληψη. Όσο περνάει η ώρα, μειώνεται η προστασία και έτσι απαιτείται επανάληψη κάθε 2 ώρες για τους ενήλικες και κάθε ώρα για τα παιδιά. Πρέπει όμως να προσέξουμε κάτι! Μετά από κολύμπι, σκούπισμα με πετσέτα και έντονη εφίδρωση, πρέπει να γίνεται ανανέωση του αντηλιακού άσχετο από τον χρόνο που έχει περάσει από την πρώτη εφαρμογή.

- Ποιες περιοχές ξεχνάμε συχνά; Υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία που πολλές φορές ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό. Ο ήλιος όμως δεν τα ξεχνάει! Τέτοιες περιοχές είναι οι αγκώνες, πίσω από τα γόνατα, τα πέλματα, πίσω από τα αυτιά, οι παλάμες και το κουτουπιέ.

- Αν έχει συννεφιά χρειάζεται αντηλιακό; Η απάντηση είναι ναι, καθώς μεγάλο μέρος των UV ακτινοβολιών διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει την επιδερμίδα. Ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο, ο ήλιος είναι βλαβερός για μια επιδερμίδα χωρίς αντηλιακό.

- Μπορούμε να φορέσουμε το περσινό αντηλιακό; Αν το αντηλιακό το αγοράσατε πέρυσι και δεν το ανοίξατε τότε ναι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Αν όμως το έχετε ανοίξει, ο δείκτης προστασίας έχει μειωθεί πολύ και έτσι δεν θα σας καλύψει όπως πρέπει.

- Πώς επιλέγουμε το αντηλιακό; Η επιλογή του αντηλιακού καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο φωτότυπος, οι ανάγκες σας (δηλαδή άλλο χρειάζεται κάποιος που εργάζεται συνεχώς στον ήλιο και άλλο κάποιος που είναι σε ένα γραφείο), ο τύπος της επιδερμίδας, οι προτιμήσεις σε υφή.

Επομένως, μπορεί οι μικρές δόσεις του ήλιου να είναι ευεργετικές για τον οργανισμό, όμως οι μεγάλες δόσεις έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση, εγκαύματα και δερματικές παθήσεις. Παρόλους τους κινδύνους, αν υιοθετήσετε συγκεκριμένες συμβουλές ηλιοπροστασίας, θα εξασφαλίσετε ολοκληρωμένη προστασία του δέρματος από την ήλιο. Και σε όλα τα παραπάνω σχετικά με τη σωστή χρήση του αντηλιακού, θυμηθείτε να ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας, να μην εκτίθεστε στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, να αναζητάτε σκιά και πάντα να κάνετε χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου.

Καλό καλοκαίρι με ασφάλεια!