Φωτογήρανση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τον ήλιο και τη θάλασσα. Ο ήλιος δίνει ζωή, θέλει όμως σεβασμό και γνώση ώστε να αποφεύγεται η βλαπτική του πλευρά.
Η έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει συνέπειες στο δέρμα, ξεκινώντας από τις πιο ήπιες, όπως ρυτίδες και κηλίδες, μέχρι τις πιο σοβαρές, όπως οι κακοήθεις βλάβες. Οι βλάβες αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, έχουν συσσωρευτική δράση και δυστυχώς δεν είναι άμεσα ορατές. Πέρα από τον ήλιο, ακόμα και η έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολιών, όπως για παράδειγμα το solarium, έχει την ίδια βλαβερή επίπτωση στο δέρμα. Η φωτογήρανση έχει κάνει την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια λόγω αλλαγής του τρόπους ζωής. Το 1920 για παράδειγμα, μαυρισμένοι ήταν μόνο οι εργάτες που δουλεύαν στα χωράφια και ήταν εκτεθειμένοι στον ήλιο. Στη σύγχρονη εποχή, ο κόσμος έχει περισσότερο χρόνο και μπορεί να εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο.
Ο όρος φωτογήρανση έχει να κάνει με την πρόωρα γηρασμένη όψη του δέρματος μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές ακτινοβολίας. Υπεύθυνη για την φωτογήρανση είναι η ακτινοβολία UVA, η οποία αποτελεί το 95% του ηλιακού φωτός. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο φθείρει σταδιακά το δέρμα και μειώνει την παραγωγή των δομικών πρωτεϊνών του δέρματος, όπως η ελαστίνη και το κολλαγόνο, με συνέπεια να μειώνεται η υγρασία του δέρματος, να διαταράσσεται ο επιδερμιδικός φραγμός, να καταστρέφεται η επιδερμιδική συνοχή και να παράγεται ακανόνιστα η μελανίνη. Έτσι λοιπόν δημιουργείται μια γηρασμένη όψη με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Λεπτές γραμμές και ρυτίδες
- Ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα
- Τραχιά, θαμπή και ανομοιόμορφη όψη
- Κηλίδες και χρωματικά σημάδια
- Μη ελαστικό δέρμα με κοκκινίλες και φαγούρα
- Καρκινικές υπερκερατώσεις
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και ο τόνος του δέρματος κάθε ανθρώπου. Οι ανοιχτοί τύποι δέρματος είναι πιο ευαίσθητοι στην φωτογήρανση και στην ερυθρότητα, ενώ οι σκούροι τύποι δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στον υπερχρωματισμό.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα ¾ της φθοράς από τον ήλιο λαμβάνουν χώρα κατά τις καθημερινές δραστηριότητες όπως όταν περπατάμε, όταν κάνουμε ποδήλατο ή όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο.
Καθώς η φωτογήρανση του δέρματος είναι μια διαδικασία μη αναστρέψιμη και επιπλέον μπορεί να οδηγήσει και σε πολύ δυσμενείς καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τα μελανώματα, καλό είναι να μιλάμε για πρόληψη από πολύ μικρή ηλικία. Τα μοναδικά όπλα για την πρόληψη είναι οι συμβουλές ηλιοπροστασίας που μπορεί να ακούγονται βαρετές είναι όμως κεφαλαιώδους σημασίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00
- Χρήση καπέλου, γυαλιών και ανοιχτόχρωμων ρούχων
- Χρήση αντηλιακού χειμώνα και καλοκαίρι
- Πολύ καλή επάλειψη του αντηλιακού χωρίς να μένει κάποια περιοχή χωρίς αντηλιακό
- Ανανέωση του αντηλιακού κάθε 2 ώρες και ειδικά μετά τη θάλασσα και το σκούπισμα με την πετσέτα
- Αποφυγή solarium και γενικά τεχνικών τεχνητού μαυρίσματος
- Επιλογή αντηλιακού υψηλής και πολύ υψηλής προστασίας ανάλογα με τον φωτότυπο και την καθημερινότητα
Η αντηλιακή προστασία είναι η αφετηρία για κάθε skincare που εφαρμόζετε και το κλειδί για την αποφυγή της φωτογήρανσης.
Πέρα από την πολύ καλή ηλιοπροστασία στο δέρμα είναι επίσης πολύ σημαντική και η υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης, ώστε να καθυστερήσει η εμφάνιση της φωτογήρανσης. Η ρουτίνα λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα με πολύ ισχυρή ενυδατική και αντιοξειδωτική δράση. Συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η ρεσβερατρόλη, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή.
Υιοθετήστε λοιπόν μια συνολική προστασία και καθυστερήστε όσο μπορείτε το γήρας της ηλιακής έκθεσης.