Κολπικές λοιμώξεις το καλοκαίρι: πρόληψη και θεραπεία
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο με ζέστη, απέραντες θάλασσες, γαλάζιο ουρανό και ατέλειωτες βουτιές στα καταγάλανα νερά. Τα παραπάνω αποτελούν την καλή πλευρά του καλοκαιριού, όμως δυστυχώς υπάρχει και η κακή πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για προβλήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα.
Οι κολπίτιδες είναι το πιο συχνό πρόβλημα που εμφανίζουν οι γυναίκες την περίοδο του καλοκαιριού και τα συμπτώματα είναι πραγματικά ενοχλητικά. Οι κολπίτιδες είναι η πιο συχνή αιτία για την οποία απευθύνονται οι γυναίκες στο γυναικολόγο. Κύριος μηχανισμός για την εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων είναι η διαταραχή του φυσιολογικού pH στην περιοχή του κόλπου. Η κολπίτιδα είναι μία μικροβιακή λοίμωξη που εμφανίζεται ως μια φλεγμονή του κόλπου, όπου οι κακοί μικροοργανισμοί αναπτύσσονται περισσότερο από τους καλούς.
Ας δούμε τις βασικές κολπίτιδες:
• Μυκητισιακή κολπίτιδα: είναι η πιο συχνή μορφή κολπίτιδας και βασικός υπεύθυνος για αυτή την κολπίτιδα είναι ο μύκητας Candida Albicans. Φυσιολογικά αυτός ο μύκητας υπάρχει στο γυναικείο κόλπο, όμως όταν διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα, έχουμε υπερ ανάπτυξη. Το βασικότερο σύμπτωμα της μυκητίασης είναι ο κνησμός. Οι εκκρίσεις είναι λευκού χρώματος που θυμίζουν κομμένο γιαούρτι χωρίς οσμή όμως.
• Βακτηριακή κολπίτιδα: ο βασικός υπεύθυνος για αυτή την κολπίτιδα είναι το βακτήριο Gardnerella Vaginalis. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα αυξημένα κολπικά υγρά, γκριζωπά ή πράσινα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η οσμή ιχθύος ενώ ο κνησμός δεν αποτελεί σύμπτωμα της βακτηριακής κολπίτιδας.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τις γυναίκες το καλοκαίρι είναι οι ουρολοιμώξεις. Βασικός υπεύθυνος για αυτές τις λοιμώξεις είναι το βακτήριο E. coli. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνοουρία, ο πόνος και το τσούξιμο κατά τη διούρηση.
Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση πρέπει να γίνεται από τον ειδικό γιατρό και να βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα, στην καλλιέργεια κολπικών και τραχηλικών εκκριμάτων και στην καλλιέργεια ούρων.
Η καλύτερη θεραπεία όμως είναι η πρόληψη και για αυτό καλό είναι να ακολουθούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:
• Οι καλύτεροι φίλοι των μυκήτων είναι η ζέστη και η υγρασία οπότε το καλοκαίρι προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και άνετα παντελόνια.
• Μην μένετε με το βρεγμένο μαγιό. Μόλις βγείτε από τη θάλασσα, ξεπλυθείτε με καθαρό νερό και βάλτε στεγνό μαγιό.
• Μην κάθεστε κάτω στην άμμο ή σε ξαπλώστρα χωρίς πετσέτα.
• Αποφύγετε τα ταμπόν.
• Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
• Αποφύγετε την ούρηση μέσα στη θάλασσα και τη χρήση κοινόχρηστων τουαλετών.
• Αποφύγετε τη ζάχαρη. Οι μύκητες τρέφονται από τα σάκχαρα, επομένως αποφύγετε την αλόγιστη χρήση τροφών με επεξεργασμένη ζάχαρη που αυξάνει τις αποικίες τους.
• Προτιμήστε τροφές που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κοιμηθείτε καλά.
• Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα ένα προϊόν για καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που σέβεται τη φυσιολογική μικροχλωρίδα της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι οι κολπίτιδες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που απασχολούν μεγάλο ποσοστό γυναικών, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Με την έγκαιρη διάγνωση όμως και την κατάλληλη θεραπεία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Σύμμαχός σας πάντα πρέπει να είναι η καλή πρόληψη και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Έτσι, κάθε γυναίκα μπορεί να απολαύσει ξέγνοιαστα το όμορφο καλοκαίρι.