Ενίσχυση της άμυνας των παιδιών

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου τα παιδιά εμφανίζουν αρκετά συχνά συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πυρετό, καταρροή και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που καλούνται οι γονείς να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να ανακουφίσουν τα παιδιά.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο να αρρωστήσουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες και ένας από αυτούς είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα νήπια και της προσχολικής ηλικίας, είναι ευαίσθητα και χρειάζονται πρόσθετη φροντίδα.
Πέντε τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας το χειμώνα.


1. Φροντίστε να κοιμούνται αρκετά

Τους χειμερινούς μήνες, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και γίνονται υπερκινητικά καθώς μειώνονται οι βόλτες και οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Ανεξάρτητα όμως από την εποχή του χρόνου, τα μικρά σας χρειάζονται τη σωστή ποσότητα ύπνου για να παραμείνουν υγιή.
Επιπλέον, το σώμα μας χρειάζεται αναπόφευκτα περισσότερο ύπνο όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες και οι νύχτες μεγαλώνουν.
Ωστόσο, τα παιδιά το χρειάζονται περισσότερο από τους ενήλικες, επομένως φροντίστε να κοιμούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.


2. Διατηρήστε τα ενυδατωμένα

Τα παιδιά ξεχνούν να πιούν νερό καθώς δεν αισθάνονται δίψα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο το σώμα τους χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού για να διατηρηθεί ενυδατωμένο και να λειτουργήσει σωστά.
Η έλλειψη ενυδάτωσης οδηγεί σε χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Κάντε τη διαδικασία σαν πρόκληση, ώστε να έχουν ένα κίνητρο να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


3. Εποχιακά τρόφιμα

Η φύση μας παρέχει τροφές σύμφωνα με τις εποχικές απαιτήσεις.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, αρκεί να μαγειρεύονται σωστά ώστε να μην χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα παιδιά θα διατηρούν τις αποθήκες ενέργειας γεμάτες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα είναι σε θέση να τα προστατέψει από τα μικρόβια και τους ιούς.


4. Πρόσθετες βιταμίνες

Παρόλο που οι βιταμίνες είναι απαραίτητες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, απαιτούνται σε μεγαλύτερη ποσότητα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι ασθένειες είναι σε έξαρση, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με πιο αργό ρυθμό.
Οι βιταμίνες, ειδικά η βιταμίνη D, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, το οποίο, με τη σειρά του, βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών.
Αρκετή έκθεση στο ηλιακό φως και συμπληρώματα βιταμίνης D3 είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να μεγιστοποιήσετε την θωράκιση του οργανισμού των παιδιών .
Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε φροντίστε να τους δίνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.


5. Πλύνετε τα χέρια

Αυτό αφορά όλους τους μήνες, ωστόσο το χειμώνα που τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και το κλίμα ευνοεί τη μετάδοση των μικροβίων, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πιο εντατικά και με μεγαλύτερη προσοχή.
Δημιουργήστε μια ρουτίνα αμέσως μόλις επιστρέψουν από το σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες, να πλένουν τα χέρια και το πρόσωπό τους.
Όταν τους μαθαίνετε να πλένουν τα χέρια τους, εξηγήστε τους επίσης τον λόγο και τη σημασία που πρέπει να το κάνουν.