Πονόλαιμος: Συμβουλές για την αντιμετώπισή του

Ο πονόλαιμος είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα των ιώσεων ή του κρυολογήματος. Ο πονόλαιμος ταλαιπωρεί μέχρι και το 80% του πληθυσμού και μάλιστα θα υποφέρει από αυτόν 4 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο. Μπορεί να εμφανίζεται μόνος του ή να συνυπάρχει και με άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ο πονόλαιμος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, όπως η βαριά αίσθηση σε όλο το φάρυγγα και λάρυγγα, ή με πιο βαριά συμπτώματα, όπως η αδυναμία κατάποσης στερεών και υγρών τροφών, ακόμα και του ίδιου του σάλιου. Όσο πιο βαριά είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση που πυροδοτεί τον πονόλαιμο.

Η πιο συχνή αιτία του πονόλαιμου είναι η μόλυνση από ιούς και βακτήρια, σαν κλασική συμπτωματολογία γρίπης ή κρυολογήματος. Άλλες πιθανές αιτίες αλλά και εξίσου επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η ελλειπής λήψη νερού και η πολύωρη ομιλία. Επίσης, αυτή η δυσφορία εμφανίζεται και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου ανεβαίνει το γαστρικό υγρό στον οισοφάγο και ίσως προκαλεί πόνο στο λαιμό. Τέλος, η λήψη πολύ ζεστών ή πολύ κρύων ροφημάτων κάνει το λαιμό πιο ευάλωτο σε μολύνσεις από μικροοργανισμούς και επομένως πιθανό να έχει και πόνο.

Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα οφείλονται σε ιούς και πολύ συχνά εμφανίζουν σαν σύμπτωμα τον πονόλαιμο. Η εμφάνιση αυτών των ιώσεων είναι μεγαλύτερη το χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλείται φλεγμονή στο φάρυγγα η οποία όμως είναι συνήθως ήπια, με μικρή διάρκεια και χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Εδώ εμφανίζεται αίσθηση ξηρότητας, κάψιμο και ερεθισμό στο λαιμό και βραχνάδα. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχουν και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως φτέρνισμα, βήχας, βουλωμένη μύτη και καταρροή.

Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με βακτηριακή μόλυνση είναι πιο σοβαρός και με μεγαλύτερη ένταση. Η μόλυνση από βακτήρια, όπως ο streptococcus, αυξάνει τον πονόλαιμο ενώ ο λαιμός αποκτά ένα πιο κόκκινο χρώμα και συνοδεύεται και από πρησμένες αμυγδαλές, γενικότερη κόπωση, πονοκέφαλο και μειωμένη όρεξη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να γίνεται επίσκεψη στο γιατρό ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να δίνεται η σωστή αγωγή.

H καλύτερη αντιμετώπιση του πονόλαιμου είναι η πρόληψη. Μείνετε μακριά από αρρώστους που έχουν γρίπη ή κρυολόγημα, πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας και αποφύγετε τον καπνό και τον συνωστισμό.

Συμβουλές αντιμετώπισης του πονόλαιμου
- Να πίνετε πολλά υγρά ώστε να διατηρείται υγρός ο φάρυγγας και να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Επίσης αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη
- Δοκιμάστε τροφές και ροφήματα που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο όπως σούπες, τσάι με μέλι και λεμόνι
- Κάντε γαργάρες με αλατόνερο
- Αποφύγετε τον ξηρό αέρα και χρησιμοποιήστε υγραντήρα ώστε να διατηρείτε την επιθυμητή υγρασία
- Χρησιμοποιήστε φυτικά σιρόπια, καραμέλες καθώς και σπρέι λαιμού που μπορεί να μην θεραπεύουν αλλά προκαλούν ανακούφιση
- Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Η επαρκής ξεκούραση θα καταπολεμήσει τους ιούς του κρυολογήματος και θα αναρρώσετε πιο γρήγορα
- Εκτός από το σώμα, ξεκουράστε και τη φωνή σας! Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη λύση αλλά σίγουρα θα βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο πονόλαιμος είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα και είναι απαραίτητο να γίνεται η σωστή διάγνωση, η οποία δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Αντιμετωπίστε έγκαιρα τα συμπτώματα και αν αυτά χειροτερεύουν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.