Ατοπική δερματίτιδα: τι συμβαίνει με τα μωράκια με κόκκινα μάγουλα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία δερματική πάθηση με κνησμό που εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά. Βάσει των στοιχείων, το 15-20% των παιδιών κάτω των 7 ετών πάσχει από ατοπικό δέρμα. Μάλιστα, η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζει αυξητική τάση τα τελευταία 30 χρόνια. Σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων, η ατοπική δερματίτιδα υποχωρεί από την ηλικία των 5, μπορεί όμως να παραμείνει και στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή.

Πως εμφανίζεται όμως η ατοπική δερματίτιδα;


Στα μωρά, εμφανίζεται με τραχιές πλάκες κόκκινου χρώματος που ξεφλουδίζουν, με κύριο σημείο εντόπισης τα μάγουλα και το πηγούνι. Σε μεγαλύτερα παιδιά όμως και σε ενήλικες, αυτές οι κόκκινες πλάκες εμφανίζονται κυρίως στον λαιμό, στους αγκώνες, στους καρπούς και πίσω από τα γόνατα. Οι πλάκες μπορεί να έχουν σημάδια ξυσίματος και να αιμορραγούν ή να εμφανίσουν φλύκταινες με υγρό. Σε εκείνο το σημείο το δέρμα είναι σκληρό και τραχύ. Η ατοπία εξελίσσεται με εναλλασσόμενες υφέσεις και εξάρσεις. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ατοπίας είναι ο κνησμός. Το ξύσιμο τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ατοπίας, καθώς τα νύχια προκαλούν βλάβες στο ήδη εξασθενημένο δέρμα.

 

Πως αποκτά κανείς ατοπικό δέρμα;


Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια γενετική πάθηση με οικογενή χαρακτηριστικά. Το δέρμα γίνεται ξηρό, ο επιδερμιδικός φραγμός είναι πολύ εξασθενημένος με αποτέλεσμα αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες να διεισδύουν στο δέρμα προκαλώντας φλεγμονή. Μπορεί να προσβάλλει και όσους χρειάζονται να πλένουν συχνά τα χέρια τους όπως εργαζομένους σε κομμωτήρια και περιβάλλοντα περίθαλψης, ενώ στους παράγοντες που προκαλούν ατοπία είναι ακόμα και τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι.

Πως επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών;


Το ατοπικό έκζεμα δεν είναι μια απλή δερματική πάθηση. Ο συνεχής κνησμός έχει επιπτώσεις στην ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί στο μάθημα, στις αθλητικές δραστηριότητες, στην ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς.

 

Πως αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα;


Η κύρια θεραπεία για το έκζεμα είναι η χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών κατά την εκδήλωση της έξαρσης και η θεραπεία συντήρησης με υποκατάστατα σαπουνιού για πλύσιμο και με τακτική επάλειψη μαλακτικών κρεμών. Για να μειωθούν οι εξάρσεις σε βάθος χρόνου είναι σημαντικό να εξισορροπηθεί το μικροβίωμα του δέρματος, δηλαδή τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα.

Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο. Αν έχετε ατοπία, αυτό σημαίνει πως έχετε γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη αλλεργιών. Οι άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν συχνά και άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα καθώς και τροφικές αλλεργίες. Κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ατοπίας. Αυτό σχετίζεται με αλλεργίες σε συγκεκριμένες τροφές, όπως φιστίκια, γάλα, ψάρια, αυγά και σιτάρι.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές:
• Προτιμήστε τα σύντομα ντους σε χλιαρό νερό
• Σκουπίστε το σώμα σας ταμποναριστά με την πετσέτα, αποφεύγοντας την τριβή.
• Φορέστε βαμβακερά ρούχα
• Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι στο μπάνιο